19 Haziran 2019 Çarşamba

Büyüme Faktörü Olarak Stres ...

Dr. Abraham J. Twerski ABD’li 88 yaşında bir psikiyatrist. Hayatımızda yer eden önemli konuları basit, yalın bir dille anlattığı etkileyici kısa videoları var. Bunlardan birinde stresin olumlu taraflarına değinerek şunları söylüyor:
Stres ve stresi nasıl görmemiz gerektiği konusunda size bir şey söylemek istiyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bir dişçinin ofisinde beklerken dergilerden birinde “Istakozlar nasıl büyür” isimli bir makaleyegöz gezdiriyordum.
Makale ıstakozun sert bir kabuk içinde yaşayan narin, yumuşak bir hayvan olduğunu söylüyordu. Bu sert kabuk genişlemiyor, peki ıstakoz nasıl büyüyebiliyor? Istakoz büyüdükçe bu kabuk onu sıkıştırıyor ve ıstakoz kendisini baskı altında ve rahatsız hissediyor.
Kendini avcı balıklardan korumak için bir kaya oluşumunun altına gidiyor. Kabuğunu çıkartıp atıyor ve yeni bir tanesini üretiyor.
Zamanla büyüdükçe kabuk rahatsız bir hal alıyor, tekrar kayanın altına gidiyor. Istakoz bunu birçok kez tekrarlıyor.
Istakozun büyümesine imkân sağlayan tetikleyici onun rahatsızlık duymasıdır. Eğer ıstakozların doktorları olsaydı hiçbir zaman büyüyemezlerdi çünkü ıstakoz kendini rahatsız hisseder hissetmez doktora giderdi, doktor ona antidepresanlar verirdi ve iyi hissederdi.
Kabuğunu hiçbir zaman çıkartıp atmazdı.
Bence stresli zamanların, ayrıca büyümenin bir işareti olan zamanlar olduğunun farkına varmamız gerekiyor.
Eğer zorlukları uygun şekilde kullanırsak zorluklar aracılığıyla büyüyebiliriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...