5 Ağustos 2019 Pazartesi

İnsanların ölmemesi için kendini öldürdü...

1874 yılında İtalya’nın Bologna şehrinde doğdu. Babası İtalyan, annesi İrlandalıydı. Ailesi zengindi. O da bütün büyük mucitler gibi, küçük yaşta aletlerle oynamaya hevesliydi. Annesinin Londra’da da bir evi vardı. Sık sık İngiltere’ye gider, orada yaşardı. Öğreniminin önemli kısmını İngiliz okullarında yaptı.
24 yaşındayken endüksiyon bobininin bir ucunu anten teline, diğer ucunu da bir toprak teline bağlayarak ilk telsizi bulmuştu. İtalyan hükümetine başvurdu ama ciddiye alınmadı. 
O da aldı makinesini İngiltere’ye gitti. İngilizler havada kaptı. Hemen dünya basınını harekete geçirdiler. İtalya pişmandı. Özür diledi, geri çağırdı ama iş işten geçmişti.

Radyonun mucidi Marconi’den bahsediyorum.
İngiltere’de “Marconi Telsiz Telgraf Şirketi” kuruldu. 1898 yılında Manş Denizi’nin öbür yakasına telsiz haberi göndermeye, sonra da yüksek anten direkleri kurarak, okyanuslar arası haberleşmeyi başladılar.
Marconi artık dünyaca tanınan bir mucitti. 1909 yılında Nobeli aldı.
Uzaya sinyaller gönderdiğini, uzaydan sinyaller aldığını dillendirmeye başlamıştı. Dünya bu bilgiye henüz hazır değildi. Bir kişi hariç…
1937 yılında İtalya’da Mussolini’nin liderliğinde, Kara Gömlekliler iktidar olmuş ve eski Roma imparatorluğunu yeniden yaşama geçirme hevesine kapılmıştı. Marconi’nin bazı evren sırlarına sahip olduğunu bildiğinden ondan ısrarla, dünyaya meydan okuyacağı güçte buluşlar yapmasını istiyordu. Marconi bazı tasarımları olduğunu, bunun ise uzun zaman ve deneylerle mümkün olacağını söylüyordu. Mussolini’nin devamlı ısrarları ile bir aletin yapımına girişti.
Aylar sonra, bir manyetik alan dondurucu cihazı meydana getirdi. Yardımcıları cihaza “Ölüm Işını” adını vermişlerdi. Henüz kesin deneyleri yapılmadan, Afrika’da, Libya ve Habeşistan’ın istilasını tamamlayan Mussolini bu gizemli cihazla bir an evvel, dünyayı tehdit etmek istiyordu.
Alelacele, bir deney yapıldı. Marconi ve yardımcıları, bulundukları yerden, üzerlerine doğru hareket halinde bulunan 10’a yakın tank ve arkasından gelen askerlere karşı cihazı çalıştırdılar. Manyetik dalgalar, tank ve askerleri bloke etti. Tankların motorları birden durmuş, askerlerse yürüyemez hale gelmişti. Marconi ve yardımcıları derhal cihazı durdurdular. Arkalarında tatbikatı izleyen Mussolini ve yandaşları ise çılgınca alkışlıyordu.
Deney başarılıydı ama hesapta olmayan bazı esrarengiz olaylar bundan sonra başladı. Ertesi günü tatbikata katılan askerler arasında “manyetik donma” denilen olay meydana gelmeye başladı. Tedavisi bilinmiyordu; ölüm olayları sıklaşmıştı. İntihar edenler oldu.
Marconi manen yıkılmıştı. Karamsarlık içinde Papa’yı ziyarete gitti. 90 Yaşındaki Papa’yla uzun uzun konuştular. Ama bu konuşma hiçbir zaman açıklanmadı.
Marconi geri döndü; ilk işi cihazı bozup onunla ilgili bütün belgeleri yakmak oldu. Ölüm makinesinden geriye hiçbir şey kalmamıştı. Tanrının huzuruna rahatlıkla gidebilirdi artık.
Ertesi günü Marconi’nin, evinde intihar ettiği öğrenildi. Resmi kayıtlara Kalp krizinden öldü şeklinde geçildi .
Şanına uygun bir törenle gömüldü. Papa arkasından şöyle diyordu:
-“Tanrının sırlarına vakıf oldu. İnsanların yücelmesi için yaşadı. İnsanların ölmemesi için öldü...
Kaynak İfral Turgut
Evren ve İnsan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...