20 Haziran 2019 Perşembe

Johns Hopkins Hastanesinin Onursal Doktoru Marangoz Vivien ....

2.Dünya savaşını, Amerika'nın Vietnam'a girişi ve Amerika'daki ırkçılığın,renk ayrımının çok hissedilir olduğu dönemlerde Vivien Thomas marangoz olarak çalışıyordu.Bankada belirli miktarda birikimi olan Thomas 29 Ekim bunalımından sonra bütün birikimini kaybeder.Aslında Vivien Thomas'ın asıl hayali doktor olmaktır.Biriktirdiği para ile tıp fakültesine gitmek ister fakat bankada ki bütün birikimini kaybeder.
Marangozluk mesleği babadan kalma bir meslektir.Siyah-beyaz ayrımının en yoğun yaşandığı o dönemlerde Vivien Thomas iş bulamamıştır.Thomasın hayatı bir arkadaşının ona bir klinikte temizlik işi bulması sonucu hayatı değişir.
İşe başladığı kliniğin başhekimi ise ünlü doktor Alfred Blalock'dur.Doktor Blalock o dönemlerde blue baby hastalığı tedavisi için çalışmaktadır.Mavi bebek hastalığı o dönemde ailelere çok üzüntülü yıllar getirmişti.
"Mavi bebek hastalığı sendromu; doğuştan gelen bir kalp bozukluğu hastalığıdır.Hastalığın seyrinde bebek mavimsi, mor bir tene bürünür."
Vivien Thomas klinikte işe başlamıştır.Doktor Blalock o dönemlerde bu hastalığın tedavisi için köpekler üzerinde deneyler yapmaktadır.Birgün Dr.Blalock, Vivien Thomas'daki yeteneği fark eder ve deneylerin yürümesi işini ona verir.
Dr Blalock hastalık için sürekli çözüm aramakta ve yardımcısı Vivien Thomas'a danışmaktadır.Köpekler üzerindeki deneye devam ederken açık kalp ameliyatında yeni bir teknik bulurlar.Günümüzde kalp damar cerrahisinde kullanılan (bt blalock taussing) shut yöntemi ile mavi bebek hastalığının tedavisini bulmuşlardır.
Ve açık kalp ameliyatının öncüsü olmuşlardır.
Vivien Thomas,dünyada ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştiren Dr Blalock tekniklerini önce laboratuvar ortamında bir köpek üzerinde bulan ve geliştiren kişidir.Şuan Dünyada'ki isimsiz kahramanlar arasında yer alır.
Lise'den sonra eğitim almamasına rağmen ırkçılık ve baskıları aşmış ve kalp cerrahisinde öncü olmuştur.Kullanılan Bt Blalock Taussing shut yöntemi ise operasyonu gerçekleştiren Dr.Blalock ve Dr.Helen Taussig isminden almıştır.
Vivien Theodore Thomas,1976 yılında Johns Hopkins Üniversitesinde gerçekleşen bir tören ile Onursal doktor ünvanı verilmiştir.Ancak bürokratik sorunlarından dolayı fahri unvan tıp alanınında değil hukuk alanında verilmiştir.
Vivien Thomas ve Dr Alfred Blalock tıp dünyasında önemli yere sahiptirler.Özellikle Alfred Blalock bütün dünya tarafından bilinmektedir.
''Sizin risk olarak gördükleriniz benim için bir fırsattır.'' Doktor Alfred Blalock ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...