6 Temmuz 2019 Cumartesi

ŌGETSUHİME

ÖGETSUHİME ile ilgili görsel sonucu

Dördüncü önemli kadın figürü olan Ōgetsuhime, (dolaylı da olsa) yeryüzünde ziraat ve ipek böcekçiliğinin başlamasını sağlayan bir karakter olarak Japon mitolojisinde önemli bir rol oynar. 

Tahıl ve Yiyecek Kamisi olan Ōgetsuhime, böylelikle ileride yeryüzünde yaşayacak olan insanoğlu için büyük bir iyilik gerçekleştirmiş olur. 

Japon mitolojisinde, Ōgetsuhime’nin bir kadın figürü olarak daha çok doğurganlık özelliğiyle öne çıktığı görülmektedir. 

Amaterasu’nun saklandığı mağaradan dışarı çıkmasını konu alan epizotun devamında, Ōgetsuhime’nin öldürülmesine ilişkin epizot yer almaktadır (Tsugita, 2008: 95). 

İlgili epizotta, Üst Dünya’da taşkınlıkları devam eden Susano-o’ya yeryüzüne sürgüne gönderilme cezası verilir. 

Yeryüzüne doğru gitmekte olan Susano-o, yolda Tahıl ve Yiyecek Kamisi Ōgetsuhime’nin yanına uğrar ve kendisine yiyecek vermesini ister. 

Susano-o’yu büyük bir içtenlikle misafir eden Ōgetsuhime, kendi bedeninden çeşitli yiyecekler yaratır ve bunları Susano-o’ya sunar. 

Ancak Ōgetsuhime’nin bu hareketine öfkelenen Susano-o, Ōgetsuhime’yi acımasızca öldürür. Ōgetsuhime’nin ölü bedeninden çeşitli yiyecekler fışkırır. 

Bunlar soya fasulyesi, tatlı fasulye, buğday, ava 6 ve pirinçtir. Ayrıca, ipek böceği de bu şekilde doğar. 

Göğün Baş Kamilerinden olan Kamu-musuhi; Susa-no-o’nun yanına gelir ve Ōgetsuhime’nin bedeninden fışkıran tahılları ve ipek böceğini yeryüzüne götürmesini emreder. 

Bu emir üzerine Susano-o, bahsi geçen tahılları ve ipek böceğini yanına alarak yeryüzüne iner. Böylece, yeryüzünde ziraat ve ipek böcekçiliği başlamış olur.

Ōgetsuhime, kadının en önemli vasıfları arasında bulunan "doğurganlık" ve "üretkenlik" gibi vasıfları, Japon mitolojisinde en belirgin şekilde temsil eden karakterlerin başında gelmektedir. 

Bedeninden beş temel tahıl ve ipek böceği yaratan Ōgetsuhime’nin Japon mitolojisi içinde "bereket", "doğurganlık" ve "üretkenlik" sembollerini en iyi şekilde yansıtan karakterlerden biri olduğu söylenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...