15 Temmuz 2019 Pazartesi

Ali Enver

Enver Paşa'nın oğlu pilot yüzbaşı Ali Enver Akoğlu kurmaylık sınavını kazandığı halde "bu orduya bir Enver yeter" denilerek kurmaylığı verilmediği için yüzbaşı rütbesinde istifa ederek ordudan ayrılmıştır. - fotoğraf: askeri pilot olduğu sıralarda validesi Naciye sultan'a (sultan Abdülmecid’in torunu, şehzade Süleyman efendi'nin kızı) gönderdiği bir fotoğraf... ''benim canım anneciğime''
Enver paşa, 1921 yılında Berlinde doğan oğlu Ali Enver hakkında hiçbir bilgisi yoktu. çok sonradan eşine yazdığı mektuplara cevap alınca bir oğlu olduğunu öğrendi. bundan bir sene sonrada şehit olan Enver paşa'nın naaşı 1996 senesi ülkeye getirildi ve şişli'deki abide-i hürriyet mezarlığına defnedildi
Ali Enver'in iki kardeşi daha vardır. bunlar Mahpeyker ve Türkán hanımlardır. meclis, 1939’un 5 temmuz’ unda anneleri sultan, babaları asker olan hanedana mensup çocuklara Türkiye’ye gelme izni verir. bu izinle birlikte Enver Paşa’nın çocukları istanbul’a dönerler.
Türkiye'de iken hava harp okulunda okur ve hava subayı çıkar, cihan harbi yıllarında londra'da büyük elçilikte hava ataşe yardımcısıdır. o sırada Londra'da büyük elçi olan Rauf Orbay, onu bir vesileyle başbakan Churchill'e takdim eder. Churchill espriyi yapıştırır; 'burada da mı enver karşıma çıktı' diye. malum Churchill'in siyasi hayatındaki en büyük fiyaskolardan biri olan Gelibolu- çanakkale macerasını, Harbiye Nazırı Enver Paşanın olduğu zamandaki türk ordusu hüsrana uğratmıştır.
Ali enver, gazeteci Abidin Daver’in kızı Perizat hanım ile evlenir, çift 1955’te doğan kızlarına arzu adını koyarlar. evliliği 1964’te biter ve eşinden ayrılır. ordudan istifa ettikten sonra özel sektörde çalışmaya başlar ve Türkiye'den ayrılır. Avustralya’ya yerleşen ali Enver burada isviçreli bir hanımla evlenir. 1971 Aralık'ında Avustralya’da eşiyle birlikte gittiği bir tatil köyünde akarsuda yürürken bir taşa takılır ve düşer. düşerken kafasını çarptığı taşın açtığı yara sonucu yaşamını yitirir. vefat ettiğinde 50 yaşındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...