3 Haziran 2019 Pazartesi

Çağlayan Yetimhanesi'nden Efsane Sanatçılığa ...

Sol baştaki esmer kız, Mısırlı Hicazîzade Hafız Abdullah Bey'in kızıdır henüz doğmadan Abdullah Bey vefat etmiştir. 
Annesini de henüz üç yaşındayken kaybetmiş kimsesiz kalınca Sadabad Sarayı olarak inşa edilmiş Kağıthane'deki Çağlayan Darüleytamı'na "yetimler yurduna" verilmiştir.
Bursa Kız Muallim Mektebi'ni bitirdi ve Beyoğlu'nda ilkokul öğretmenliğine atandı. Darüttalim Musiki Heyeti'nin konserlerine katıldıktan bir süre sonra öğretmenlikten ayrıldı .
Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak’ın bilgilerinden yararlandı. 
1932'de İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey'in evinde verilen bir davette, Atatürk'ün huzurunda ilk kez şarkı söyledi ve kendisinin en beğendiği seslerden biri oldu. 
1950'de besteci Şerif Muhittin Targan ile evlendi. 
Başta, açılışından itibaren İstanbul Radyosu olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beşyüzden fazla plak doldurdu. 
Büyük beğeni toplayan sesiyle ünü yurt sınırlarını aştı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği sanatçılardan da birisidir. 
Mustafa Kemal Paşa adına düzenlenen konserde "Yanık Ömer" adlı şarkısını okumuş ve Paşa büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar okumasını söylemiştir. 
Konser sonunda Atatürk, yanına gelerek: "Çok teşekkür ederim, çok güzel yorumladın" der ve sonra ekler: "Bu türküyü bir operada söylemeni çok isterim. Bunu başarırsan, beni gerçekten çok mutlu edersin." der, her yere başvuru yapar, bir operada bu türküyü icraa edebilecek tek yer bulamaz ve bu vasiyeti yerine getiremeden vefat eder.
Kimdir tabiki Safiye Ayla ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...