13 Haziran 2019 Perşembe

Agnodice

Atina'da zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Zor koşullarda doğum gerçekleştiren kadınlara tanık oldukça doktor olmayı hayal etti.
Kadınlar, Hipokrat döneminde doğum ve ebelik alanlarında öğrenim görme izni alsa da öğrenmeye müsaade edildiyse de, Hipokrat’ın ölümünden sonra Atina’nın devlet adamları kadınların ellerinden bu hakları aldılar ve kadın sağlıkçıları kötüleyen bir propaganda başlattılar. 
Kafasına doktor olmayı koyan Agnodice, bir arkadaşının hastalığını mazeret olarak kullanan Agnodice, eğitimini geliştirmek adına tıp dünyasında kadınların önemli bir rol oynadığı Mısır’a gitti.
Agnodice tıp eğitimini İskenderiye'de, dönemin en büyük anatomisti olan Herofilos'tan aldı. Gerekli yetkinlikleri kazandıktan kısa süre sonra, Atina’ya döndü ve bir erkek silüetinde kadınları tedavi etmeye başladı.
Agnodice, kadın sağlıkçıların toplumdan dışlanmaya çalışılmasından dolayı profesyonel yardım almaktan çekinen kadınlar için güven ve konforu simgeliyordu. Atina’daki başarılı tedavilerinden sonra, birçok kadın Agnodice'in bir erkek gibi kılık değiştirerek kadınlara yardım ettiğini duydu.
Atina’nın erkek doktorları, bu yeni doktor karşısında hizmetlerinin daha az talep gördüğünü anlamaya başladıklarında kadın olduğunu bilmedikleri Agnodice’i kadın hastalarını baştan çıkarmakla suçladılar.
Agnodice,
Atina yakınlarındaki Areopagus adlı bir tepede toplanan mahkemeye yargılanmak için getirilince rakipleri ona sözlü sataşmalar ile saldırdı.
Bir süre sonra iftiralara ve suçlamalara yeterince göğüs geren Agnodice gerçek kimliğini ortaya çıkarmak için tuniğini kaldırdı ve ona yöneltilen suçlamalardan yargılanamayacağını söyledi.
Rakipleri bu sefer de kadınların tıbbın herhangi bir dalında çalışmasına izin verilmeyen yasayı ihlal ettiği için ölüm ile yargılanması gerektiğini söyleyerek yargıçları etkilemeye çalıştılar.
Yargıçların karar vermek için toplantı yaptıkları sırada aralarında şehrin yöneticilerinin ve ileri gelenlerinin eşlerinin de bulunduğu kalabalık bir grup kadın mahkeme alanına geldi ve kocalarını Agnodice’i idam etmeye çalıştıkları için protesto etti.
Kısa bir tartışma sonrasında Agnodice suçlamalarından beraat etti ve Atina'daki kadınların, kadın hekimler tarafından tedavisine izin vermek için yasa değiştirildi.
Agnodice'den önce kadınlar genellikle hastalara bakarken bir yandan da vücudun işleyişini ve hastalıkların nedenlerini anlamaya çalışıyordu.
Kadınlar ebelerdi, bebek doğurmaya yardım ediyordu fakat resmi tıbbi uygulama yapmalarına izin yoktu.
Agnodice'in davası, kadınların tıp eğitimi almasına izin veren yasa değişikliği nedeniyle milattan önce 4. Yüzyılda tarihe geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...