13 Haziran 2019 Perşembe

Devlet arşivlerinden yararlanmak isteyenlere !

Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nden yararlanmak isteyenlerin, “Araştırma Müracaat Formu ve Taahütname” adlı formu doldurup imzalayarak, “T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06560 Beştepe / Ankara" adresine posta ile göndermeleri gerekiyor. Söz konusu forma “tccb.gov.tr” adresi üzerinden ulaşmak mümkün.
Eğer Cumhuriyet ve Osmanlı Arşivlerine ulaşmak istiyorsanız, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki merkez araştırma salonlarına gitmeniz gerekir. Orada da bir taahhütname imzalar ve "Arşive Giriş Kartı" alarak, kurallar çerçevesinde araştırdığınız konuya dair belgelere ulaşırsınız.
Ankara’ya gidemeyecek olanlar ise online şekilde arşivlere ulaşabiliyor.
Bunun için öncelikle, “devletarsivleri.gov.tr”den üyelik oluşturuyorsunuz. Zira, Cumhuriyet ve Osmanlı arşivinde detaylı arama yapabilmemiz için bu şart.
Sistemde aramasını yaptığınız ve talep ettiğimiz belgelerin büyük çoğunluğu hemen karşımıza çıkmıyor. Yani, arama sonucunda önünüze gelen belgeyi incelemek istediğinizde, “Görüntüsünü talep ettiğiniz belgeler, hazırlandıktan sonra e-posta aracılığıyla bilgilendirme yapılacak ve ön izlemeye açılacaktır” yazısıyla karşılaşıyoruz.
Belgenin ne zamana kadar hazır edileceği ve tarafımıza ne kadar bir süre içinde mail atılacağına dair herhangi bir bilgi notu ise bulunmuyor. Küçük kutucukta çıkan uyarıda, “Talebiniz alınmıştır. Belge görüntüleri hazırlandığında e-posta ile bilgilendirileceksiniz” yazıyor.
Bazı belgeler ise, “ön izleme” hazır şekilde açılıyor. Ancak burada da başka bir “pürüz” devreye giriyor. Açılan sayfada, “Bu görüntü orijinal belgenin bir bölümü olup araştırmacıya belgenin dijital kopyası hakkında bilgi sahibi olması için ön izleme maksadıyla sunulmuştur. Dijitalleştirme kuralları gereği belgenin arka yüzünde bilgi veya işaret bulunması durumunda o belgenin arka yüzü de dijital ortama aktarılır. Bu nedenle ön izlemesi yapılan belgelerin alınması durumunda sorumluluk araştırmacıya aittir” deniliyor.
Yani, “ön izlemesi” hazır arşivlere ulaşabilmek için bu belgeleri satın almanız gerekiyor. Özetle, hemen satın alınmayan belgeler, ya zamanı belli olmayan bir tarihte “ön izleme” oluşturulacağı ibaresiyle karşımıza gelirken, halihazırda ön izlemesi olan belgelerin ise çok küçük bir kısmının verisine ulaşabiliyoruz. Tamamına ulaşmak içinse satın almak durumundayız. Peki tek bir belgenin, incelemek için satış fiyatı nedir? Yanıtlayalım: 2 TL.
Satın alınan belgelerde de, "Satın aldığınız belge görüntülerini bilgisayarınıza sadece 2 kez indirebilirsiniz" diye de uyarılıyorsunuz.
Kısacası, nereden bakarsanız bakın, bir araştırmacı, Osmanlı ya da Cumhuriyet dönemi arşivlerini inceleyip üzerinde çalışma yapabilmesi için her belgeyi “talep edip”, ayrı ayrı ücret ödemesi gerekiyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...