13 Haziran 2019 Perşembe

Cutty Sark’ın Hikayesi

Londra’nın güneydoğusundaki Greenwich isimli kasabaya girer girmez karaya oturtulan bir yelkenli gemi tüm heybetiyle karşılıyor limandan inenleri:
Adı Cutty Sark.
1869’da inşa edilen bu görkemli gemi Demir ve tahtadan yapılmış 921 ton ağırlığında ve 65 metre uzunluğundaydı.
O dönemde çok önemli bir ürünü taşımak için kullanılıyordu. Çay
O dönemlerde yılın ilk çayını Londra’ya hangi gemi ulaştırırsa o gemi ödüllendirilmekteymiş, bu sebeple gemiler arasında yarışlar yapılırmış. Cutty Sark da 8 yıl hep birinci olunca, süratiyle efsane haline geliverdi.
Gemi 1871 yılında Çin – Londra arasını 107 günde giderek hız yarışmasını kazandı.
Bu geminin ismi ise ingiliz şair Robert Burns’ün
çiftçi Tam O’Shanter hakkındaki İskoç efsanesine dayanan bir şiirinden geliyordu.
Neydi bu şiir?
Fırtınalı bir gece vakti, Tam adındaki bir çiftçi, bir bardan çıkmış, yadigar atı Meg ile birlikte evine geri dönüyormuş.
Yol üstünde bir avluda cadı ve büyücülerin bir ateşin etrafında dans ettiklerini görmüş. Özellikle içlerinden bir cadı olan Nannie dikkatini çekmiş.
Nannie, genç güzel ve sadece üzerinde bir -cutty sark-giyiyormuş. (Cutty Sark İskoç dilinde – kısa gecelik, iç gömleği anlamına geliyor.) Tam, bu güzellik karşısında kendini kaybederek, “çok güzel cutty sark” diye bağırıvermiş.
Cadılar bu sırada çiftçiyi farkederek, Nannie ile birlikte peşine düşmüşler. Tam, korkup kaçmaya başlamış, aklına cadıların akan sudan geçemeyeceği gelince, atıyla birlikte yakındaki nehre doğru ilerlemiş.
Tam nehri geçecekleri sırada, Nannie, atın kuyruğunu yakalayarak tutmuş. Kuyruk Nannie’nin elinde kalınca Tam’in de hayatı kurtulmuş.
Geminin ön cephesindeki kadın figürü, Nannie’yi, elindeki ip de çiftçinin atı olan Meg’in kuyruğunu temsil ediyor.
1954 yılında Greenwich’de özel olarak yapılan yere çekilerek sergilenmeye başlamış. 2006’da müzeleştirilmek için kapatılmış.
2007 yılında bir gün nedeni belirlenemeyen bir yangın çıkması başına gelen son felaket olmuş. Bu yangınla ahşap bölümün çoğu ve içinde sergilenen eşyaların yarısından fazlası kül olmuş.
Bugün tüm heybetiyle dünyanın dört bir yanından onu ziyarete gelen insanlara geçirdiği onca anıyı, çayı, yünü nasıl taşıdığını, gemi hayatını ve gittiği rotaları bir bir anlatıyor.
Ziyaretçiler, 70 günde Avustralya’dan Londra’ya yün taşıma yolculuğunu interaktif olarak oynarken, Cutty Sark da onlara deniz akıntılarını nasıl kullanabileceklerini ve iyi bir kaptan olmanın inceliklerini öğretiyor.
Müze bilgileri; http://www.cuttysark.org.uk/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...