15 Haziran 2019 Cumartesi

Karapetyan

20 kişiyi boğularak ölmekten kurtaran kahraman.
Karapetyan, 1976 yılında Erivan Gölü yakınlarında günlük koşusunu yaptığı sırada içerisinde 92 yolcu bulunan otobüs kontrolünü kaybedip 10 metre derinliğe sahip olan göle uçuyor.
Karapetyan, hiç tereddüt etmeden otobüstekilerin hayatını kurtarmak için buz gibi suya atlıyor. 10 metre derinlikte ki otobüsün camlarını çıplak ayaklarıyla tekmeleyerek kırıyor. 20 dakika gibi kısa bir sürede tam 30 dalış yapıyor ve sudan çıkardığı insanların yirmisinin hayatı kurtuluyor.
Karapetyan, son yolcuyu çıkarırken bilincini yitiriyor. Sahip olduğu üstün cesaret kendi hayatını kaybetmesine neden oluyordu.
İkinci derecede zatürreye yakalanmış, aynı zamanda cam kırıklarının neden olduğu kanamalar sebebiyle kanına kimyasallar karışmıştı.
Doktorların yaşaması çok zor dediği Karapetyan, 46 gün sonra komadan uyanıyordu. Tedavisinin ardından iyileşen Karapetyan’ın yeni rekorlar, yeni şampiyonluklar kazanması artık mümkün değildi.
Kendisine sorulan ‘Senin için olayın en korkunç yanı neydi?’ sorusuna, Karapetyan; ‘Çok fazla dalış yapamayacağımı biliyordum, bu sebeple hata yapmamam gerekiyordu. Aşağısı çok karanlıktı ve ben hiçbir şey göremiyordum. O sıra da bir yolcu yerine bir koltuk çıkarmıştım. Koltuk yerine birinin daha hayatını kurtarabilirdim.
Hala o koltuk rüyalarıma giriyor’ deyip 20 kişinin hayatını kurtarmasına rağmen 1 kişiyi daha kurtaramadığı için derin üzüntü duyuyordu.
Kendini ne kadar suçlu hissetse de canını hiçe sayarak 20 can kurtaran Karapetyan
UNESCO tarafından ‘kahramanlık’ madalyası verilmiştir.
Hayatının önceki yıllarında da başına oldukça farklı olaylar gelen Karapetyan'ın yüzmeye başlaması bile trajedi ile olmuştur.
Gençlik yıllarında bir grup holiganla kavga eden Karapetyan, holiganlar tarafından boynuna taş bağlı bir iple suya atılıyor.
Taşın biraz daha ağır olması durumunda hayatını kaybedeceğini belirten Karapetyan, bu olaydan sonra 15 yaşındayken yüzme dersleri almaya başlıyor.
Boğulma tehlikesi atlattıktan sonra spor hayatına atılan genç yüzücümüz kısa sürede başarılara ulaşıyor.
Karapetyan Kiev Müsabakalarında mücadele ederken 75 metre suyun altında oksijen deposunun yanlış kullanımı yüzünden 75 metrede suyun altında oksijensiz dayandı.
Zar zor sudan çıkan yüzücü müsabakayı her şeye rağmen kazanmıştı ve bundan hastanede yatarken haberdar olmuştu…
Karapetyan bir başka olayda bu kez hünerlerini karada sergilemek zorundaydı. Yüzme okuluna giderken şoförün dalgınlıkla uçuruma sürdüğü araca son anda direksiyonu çevirerek müdahele ediyor ve bu kez 30 kişinin hayatını kurtarmıştır.
19 Mayıs 1953 tarihinde Ermenistan’ın Kirovakan şehrinde doğan Ermeni asıllı Sovyet yüzücü Shavarsh Karapetyan;
11 tane Dünya rekoru kırmasının yanında 17 kere dünya şampiyonu, 13 kere Avrupa şampiyonu ve 7 kere Sovyet şampiyonu olmuştur.
Rusya'nın Soçi kentindeki 2014 Kış Olimpiyatlarına giden rölenin içinde Olimpiyat meşalesini taşıyanlardan biriydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...