15 Haziran 2019 Cumartesi

Moynihan Raporu (Moynihan Repon)

ABD İşçi Bakanlığı'nın 1965'te yayınladığı ve yazarlığını Amerikalı sosyal bilimci ve politikacı Daniel P. Moynihan'ın yaptığı.
The Negro Family: The Case of National Action adlı çalışmaya verilen geleneksel isim.
Moynihan ABD'de •yoksulluk üzerine yapılmış (esas olarak sosyolojik içerikli) araştırmaların, daha sonraları kendisini eleştirenler tarafından son derece seçmeci olmakla itham edilecek bir değerlendirmesini yapmıştır.
Bu değerlendirme, esas olarak "alt-sınıf alt kültüründe -özellikle siyahların alt kültüründe-, hepsi şu veya bu şekilde aile yapısının bozulmasıyla ilgili olan "anaerkillik"in, güçten düşmüş erkeklerin, eğitim başarısızlıklarının, suçun, çocuk suçunun ve uyuşturucu müptelâlığının egemen olmasından dolayı, yoksul kalmanın sorumluluğunu mağdurların kendilerine yükleme eğilimini yansıtmaktadır. Raporun kendi sözcükleriyle ifade edecek olursak; "Zenci toplumunun dokusunun bozulmasının merkezinde, zenci ailesinin bozulması vardır. Zenci cemaatinin bugünkü güçsüzlüğünün temel kaynağı budur. (...) Beyaz aile son derece yüksek bir istikrara erişmiştir ve bu istikrarı korumaktadır. Oysa, alt sınıftan zencilerin aile yapısı son derece dengesizdir ve kent merkezlerinin pek çoğunda tam bir çöküşe yaklaşmaktadır." Moynihan, "bu eğilim hüküm sürdükçe, yoksulluk ve dezavantaj döngüsünün kendisini tekrarlamaya kaçınılmaz olarak devam edeceğini savunmuştur.
Moynihan Raporu, yeni federal politika hedefleri oluşturan, halk arasında siyasal bir kamplaşmayı kışkırtan, akademik karşıtları ile diğer eleştirel tepkileri dile getirenlere saldıran, medeni haklar tartışması ve hareketinde önemli bir soruna dönüşen bir başkanlık konuşmasının temelini oluşturmuştur. Bu rapor etrafında çıkan tartışma ve sorunların çoğu, daha sonraları, yoksulluk »kültürü, »yoksunluk döngüsü, refah bağımlılığı, »aşağı sınıf gibi kavramlarla ilgili olarak yeniden gündeme gelmiştir.
Moynihan Raporu'nu yorumlayan ve bu raporun Amerikan kamu politikası ile ırk ilişkilerinin şekillenmesindeki önemine işaret eden bir değerlendirme metni için bkz. Charles A. Valentine, Culture and Poverty (1968).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...