15 Haziran 2019 Cumartesi

TAKSİM CUMHURİYET ANITINDAKİ KADIN

İtalyan heykeltıraş Pietro Kanonika’nin Roma’da Cumhuriyet anıtını yapmaya başladığı sene, Fındıklı’daki Sanayi-i Nefîse Mektebi’nde de, bir yarışma başlatılır. Birinci olan öğrenci tüm masrafları karşılanıp Roma’ya gönderilecek ve Kanonika’nin yaninda staj yapma şansına sahip olacaktir. Nihayet yarışma sonuçlanır.
Birinci 22 yasindaki Sabiha Ziya isimli ögrenci olur. Kızın bekâr olması sebebiyle Roma’ya, bir yabanci heykeltıraşın yanına gönderilmesini uygun görmeyip karşı çıkanlar olsa da, dönemin Maarif Bakanı Mustafa Necati Bey ve Atatürk’ün de müdahaleleriyle Sabiha Ziya Roma’ya yolcu edilir.
Yıllar sonra Taksim'de Cumhuriyet Anıtını yapma görevini üstlendiğinde Kanonika, yaptığı anıta, kadınlarla ilgili devrimi hatırlatan bir sey daha ilâve etmeye karar verir ve anıtın 2 tarafina birer kadın yüzü yapar. Anıtın, bağımsızlığı simgelemek için bayrak açmış askerlerin bulundugu iki tarafinda bulunan bu iki kadın biri peçeli, ( Cumhuriyet öncesi kadını simgeler ) digeri peçesizdir ( Cumhuriyet dönemi kadınını simgeler ). Bu iki kadın yüzü de ayni kisiye, Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Ziya Bengütas Hanım’a âittir.
Sabiha Ziya Bengütas hakkında bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız.
http://www.sabihabengutas.com/sabihabengutas-kimdir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

1924 Erzurum Depremi ve ATATÜRK

1 EKİM 1924 - ATATÜRK'ün, Erzurum'da "Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu"nun çalışmalarını denetlemesi ve fe...